Cateva sfaturi simple pentru alimentatie sanatoasa

30 Nov | Sănătate

O alimentatie sanatoasa si echilibrata trebuie sa cuprinda carbohidrati, proteine, vitamine, grasimi si fibre, in cantitati adecvate. Niciuna din substantele nutritive de mai sus nu poate fi inlocuita cu alti nutrienti daca vrei sa ai un corp sanatos. Orice poate deveni daunator daca este consumat in exces.

Carbohidratii: Carbohidratii sunt o sursa bogata de energie. Totusi, caloriile in exces duc la castigarea unor kilograme in plus. Carbohidratii sanatosi pe care ii obtii din cereale integrale, fasole, fructe si legume, impiedica nivelul de zahar si de insulina sa creasca.

Proteinele: Proteinele sunt necesare pentru sanatatea celulelor, a tesuturilor si a organelor. Consumul prea scazut poate cauza diverse tulburari ale organismului, in timp ce excesul poate duce la insuficienta renala. Sursele de proteine cu un continut ridicat de proteine si cu un continut scazut de grasimi sunt sanatoase. Nucile, fasolea, tofu si semintele sunt surse sanatoase de proteine. De asemenea, si carnea slaba, albusul de ou, pastravii de lac, sardinele, somonii etc sunt surse excelente de proteine precum si de grasimi sanatoase.

Grasimile: Nu toate grasimile sunt nesanatoase. Grasimile benefice sunt necesare pentru formarea membranelor celulare pentru organe cum ar fi creierul, ochii si plamanii. Grasimile nesaturate, grasimile monosaturate, grasimile polinesaturate, omega 3 si 6, sunt prezente in alimente in diverse combinatii Uleiul de masline semintele de in de floarea soarelui, sardinele, branza, untul, nucile, pestele de apa dulce etc. contin aceste grasimi in diferite cantitati si sunt bune pentru sanatate. Grasimile trans prezente in alimentele procesate in uleiuri hidrogenate sunt grasimi daunatoare. In principal, chipsurile, popcornul la cuptorul cu microunde, cartofii prajiti, fursecurile etc., procesate in uleiuri
hidrogenate sunt daunatoare pentru sanatate.

Vitaminele si mineralele: Acestia sunt micronutrientii care joaca roluri extrem de importante in functionarea organismului. De exemplu, vitamina A este folositoare pentru vaz, precum si pentru cresterea oaselor, vitamina E ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic s.a.m.d. Legumele si fructele sunt surse bogate de vitamine. Laptele si alte produse lactate cum ar fi branza si iaurtul, sunt surse bogate de calciu si de vitamina D, necesare pentru intarirea oaselor.

Atunci cand mergi la cumparaturi, citeste cu atentie lista de ingrediente, precum si etichetele, si ia-o pas cu pas daca vrei sa ajungi sa ai o viata cu adevarat sanatoasa. Mentine-o cu exercitii si efort fizic. Nu lasa deoparte ceea ce iti place; trebuie doar sa consumi cantitati adecvate pentru un inceput sanatos.



Articole recente



















Pin It on Pinterest