Sunt alimentele organice bune pentru sanatate?

3 Dec | Sănătate

In ultimii ani, alimentele crescute organic au fost preferate celor crescute conventional, cu ingrasaminte chimice si pesticide. Recent, au fost atacate alimentele organice de catre multe organizatii cum ar fi Centrul pentru Libertatea Consumatorului, care au spus ca ingrasamantul natural folosit de fermierii organici este la fel de periculos ca ingrasamintele chimice, deoarece este un mediu propice pentru numerosi microbi periculosi si pentru bacteria e-coli. Chiar si pesticidele naturale folosite de catre fermierii organici in procesul de cultivare ar putea fi mult mai periculoase decat pesticidele chimice sintetice.

Dezbaterile aprinse dintre sustinatorii produselor organice si sustinatorii alimentelor conventionale au existat inca de la inceput. In ultimul timp, aceasta controversa a luat proportii alarmante, ambele parti invocand diferite motive care sa le sustina pozitia. Sustinatorii produselor organice spun ca pesticidele chimice pot ucide, iar cei care sustin produsele conventionale spun ca recoltele crescute organic trebuie sa isi dezvolte propriul sistem de aparare impotriva insectelor si animalelor daunatoare, ceea ce poate fi mai toxic decat pesticidele.

Toate aceste argumente si contra-argumente din dialogul la nivel mondial dintre cei care au afaceri in domeniul agricol si asociatiile comerciale organice puternice, fiecare cu propriile interese, i-au pus oamenii obisnuiti in incurcatura. Oamenii obisnuiti cu familie nu vor decat sa ofere familiilor lor o masa sanatoasa si sa isi protezeje copiii de toxinele daunatoare, facandu-si in acelasi timp partea lor in protectia mediului inconjurator. Nu vor decat sa stie daca produsele organice sunt mai sigure si mai putin daunatoare mediului decat produsele obtinute in mod conventional, precum si daca se merita sa cheltui mai mult pe produsele organice.

Cel mai important motiv pentru care sunt preferate produsele organice in detrimentul celor conventionale este evitarea consumului de pesticide. Fermierii organici nu pot folosi substante chimice pentru a scapa de ierburile si animalele daunatoare sau pentru fertilizare, in timp ce fermierii conventionali are acces la peste 200 de substante chimice, printre care se numara fungicide, pesticide, ierbicide si ingrasaminte. Este adevarat ca multe dintre aceste substante chimice se regasesc pe legumele si fructele pe care le cumparam de la piata. Sincer vorbind, nici produsele organice nu sunt lipsite in totalitate de pesticide. Substantele chimice din loturile invecinate se infiltreaza in panza freatica si sunt asimilate de plantele crescute in mod organic.

Dintr-o mostra de 13208 de produse conventionale testate de Ministerul Agriculturii din SUA, 76% dintre legumele si fructele testate contineau reziduuri detectabile de substante chimice, in  timp ce numai 23% dintre produsele organice contineau astfel de substante. Studiile cercetatorului in nutritie Chensheng Lu de la Universitatea Emory, au aratat ca dintre mostrele de urina de la o grupa de prescolari care au fost testate pentru a detecta consumul de pesticide prin intermediul alimentelor, doar una nu continea un nivel detectabil de organofosfati, o cunoscuta clasa de pesticide.

Ducand studiul mai departe, cercetatorul a descoperit ca parintii copilului respectiv consumau doar alimente organice, nimic altceva. Acest lucru l-a indemnat sa realizeze un alt studiu pe 23 de copii care consumau alimente conventionale. Mai tarziu, au fost hraniti timp de cinci zile numai cu alimente organice, printre care se numarau legume, sucuri naturale, paste mancare procesata lactate cereale etc Rezultatele au fost conclusive dovedind ca numai dupa o zi de alimente organice nivelurile de organofosfati din urina au devenit nedetectabile si au crescut iarasi cand copiii au trecut din nou la o alimentatie conventionala. Acest lucru este in mod clar in favoarea produselor organice.



Articole recente



















Pin It on Pinterest