Cum poti face deodorant natural

3 Apr | Lifestyle

Aloe vera, bicarbonat, lămâie… Cu puţină răbdare și câteva ingrediente simple îţi poţi prepara propriul deodorant natural.

În ultimii 50 de ani, deodorantul a devenit un accesoriu indispensabil îngrijirii corpului. Sub formă de spray, rolă sau stick, acesta împiedică apariţia mirosului neplăcut de transpiraţie, ajutân-du-ne să ne simţim proaspeţi și încrezători.  Din  nefericire,  deodorantele chimice sunt pline de sulfaţi, aluminiu, parabeni și alte substanţe acuzate că ne fac rău. Ai vrea să nu le mai folosești pe cele din comerţ, dar eziţi pentru că nu știi cu ce să le înlocuiești? Iată câteva deodorante naturale eficiente, pe care le poţi prepara acasă (sau cumpăra, în cazul pietrei de alaun). Încearcă-le să vezi cu care te împaci cel mai bine dintre remediile cosmetice naturale.

Piatra de alaun

Acest cristal natural pe bază de săruri  de  potasiu  este  cel  mai cunoscut deodorant natural. De ceva vreme, această piatră este criticată din cauza aluminiului pe care îl conţine, dar e o greșeală, căci nu trebuie confundat aluminiul cu sărurile de aluminiu prezente în deodorante și antiperspirante și care pot fi nocive aplicate pe pielea rasă. Piatra de alaun împiedică înmulţirea bacteriilor responsabile de mirosul neplăcut al transpiraţiei și reglează procesul de transpiraţie.

Cum  o  folosești?    Se  aplică imediat după duș, pe pielea ușor umedă și se freacă de piele de 5-6 ori, până când piatra nu mai alunecă sau poate fi folosită pe pielea uscată, situaţie în care se umezește puţin vârful pietrei sub jet de apă și se aplică la subraţ.

Aloe vera

Gelul de aloe vera are efecte cicatri-zante, calmante și hidratante, dar în același timp poate ajuta la eliminarea mirosurilor de transpiraţie. Este un deodorant eficient, pe care îl poţi folosi pe tot corpul, fie ca atare, fie combinat cu câteva picături de ulei esenţial.

Cum o folosești? Taie o bucată dintr-o frunză cărnoasă de aloe vera și cu o foarfecă îndepărtează-i spinii. Clătește frunza cu apă rece sub robinet, apoi taie-o prin mijloc, în gro-simea ei (cum tai ardeiul capia). Cu o lingură răzuiește interiorul frunzei ca să aduni pulpa. Obţii o substanţă transparentă și gelatinoasă. Dă-te cu acest gel la subraţ.

Salvie

Transpiri abundent? Salvia e planta care permite reglarea în mod natural a transpiraţiei excesive.

Cum o folosești? Peste o lingură de salvie uscată toarnă o cană de apă clocotită. Lasă să infuzeze 10-15 minute. Îmbibă un tampon de vată în infuzia răcită și tamponează-ţi axilele. O altă reţetă: amestecă într-un bol trei linguriţe de talc și o linguriţă de pudră fină obţinută prin măcinarea frunzelor de salvie uscate. Pudrează-ţi axilele cu acest amestec. Ceaiul de salvie administrat intern te ajută să transpiri mai puţin!

Bicarbonat de sodiu

Neutralizează mirosul corporal neplăcut mult mai bine decât unele deodo-rante din comerţ, dar nu blochează transpiraţia, deci nu acţionează ca antiperspirant, ceea ce poate fi o problemă pentru persoanele care transpiră abundent. Pentru un plus de efect poţi combina bicarbonatul de sodiu cu alte ingrediente.

Cum  îl  folosești?    Amestecă într-un bol de sticlă trei linguri de bicarbonat, o lingură de talc (ab-soarbe  excesul  de  umiditate)  și 15 picături ulei esenţial de lămâie (este  antiseptic  și  antiinfecţios). Pudrează-ţi axilele cu o dischetă demachiantă îmbibată în această mixtură. Poţi folosi și bicarbonat simplu dacă celelalte ingrediente îţi lipsesc și dacă acesta nu te irită. Pune puţin în palmă și aplică-l pe axile cu mișcări circulare, timp de câteva secunde. Reţine că poate păta hainele, deci trebuie aplicat în cantităţi mici și cu grijă.

Ulei din nucă de cocos

Această reţetă se bucură de mult succes chiar și în rândul celor care trăiesc în zone toride. Pe lista ingredientelor revine bicarbonatul de sodiu, însoţit de uleiul din nucă de cocos, amido-nul de porumb și uleiuri esenţiale.

Cum îl folosești? Amestecă bine trei linguri de ulei virgin de nucă de cocos (antibacterian), o lingură bicarbonat de sodiu, o lingură amidon de porumb și, opţional, câteva picături de ulei esenţial la alegere (ylang-ylang, lavandă, portocală etc.). Iei cu degetele puţin din mixtură și aplici la subraţ, masând până intră în piele.

Lămâie

Acest deodorant incredibil de simplu funcţionează de minune, spun toţi cei care l-au încercat. Secretul lui? Acidul citric, care omoară bacteriile de pe piele, responsabile de mirosul supărător al transpiraţiei. Nu irită pielea, nu dăunează organismului, e ieftin.

Cum o folosești? Dimineaţa, freacă axilele cu o felie de lămâie (ustură puţin dacă tocmai te-ai ras). Și gata! Îţi poţi continua ziua fără teama că vei răspândi mirosuri incomode.

Etichete:


Articole recente



















Index

Pin It on Pinterest